Sankt Lucius’ kranium giver hjernevridninger hos arkæologer

Featured image          Featured image

Måske kan man en dag møde en dansk middelalderarkæolog stå og lette lidt på låget af sarkofagen under højalteret i Santa Cecilia in Trastevere for at tjekke, om der skulle være et hovedløst skelet deri eller ej.
Sagen er nemlig den, at omkring år 1100 drog to lærde og fromme mænd fra Roskilde Domkirke på langfart helt ned til Rom for at skaffe Roskilde Domkirke en skytshelgen. Paven modtog de to udsendinge med stor velvilje, lovede at opfylde deres ønsker og opfordrede dem til at sende en bøn til Gud med deres ønske. Imens de bad, faldt den ene i søvn, og i drømme viste Sankt Lucius sig for den sovende og fortalte ham, at de skulle tage til kirken Santa Cecilia in Trastevere, og dér finde Sankt Lucius’ hjerneskal, som de kunne skelne fra de andre, fordi den lyste ligesom solens stråler. Da han vågnede, tog de to rejsekammerater til kirken, hvor de let fandt kraniet, som de bragte med hjem til Roskilde Domkirke som relikvie.
I sidste halvdel af 1600-årene kom kraniet til kongens Kunstkammer og senere til Nationalmuseet. Siden 1908 har Nationalmuseet dog udlånt relikviet til den katolske Sankt Ansgars Domkirke i Bredgade, København, hvor det ligger på rød fløjl i et menneskeformet relikviegemme.
En nylig mistanke om forbytning af Sankt Lucius’ kranium med en norsk konges kranium har betydet, at Nationalmuseets kranium netop er blevet kulstof 14-dateret. Dateringen viser, at personen levede engang i tidsrummet 340-431 e.Kr., altså noget senere end Sankt Lucius, der døde i 254 e.Kr. Og den norske konge er det ej heller, idet han døde i 1130. Så de gode, fromme og lærde udsendinge fra Roskilde blev nok taget lidt ved næsen i sin tid ved købet af relikviet i Rom. I hvert fald er kraniets alder og oprindelse lidt af en gåde her og nu.
Og hvis man ikke lige skulle møde en nysgerrig arkæolog fra Nationalmuseet – man overvejer en forespørgsel – i Santa Cecilia in Trastevere, kan man jo bare sagtens nyde kirkens smukke gårdhave samt se på ruinerne af det romerske hus og det romerske garveri, som er udgravet under kirken plus studere kirkens fine mosaikker i apsis.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s