Pasquino; den åbenmundede skomager

Featured image

Ytringsfrihed var det så som så med under de romerske kejsere, og da en noget medtaget marmorskulptur i 1501 blev forfremmet fra at være trædesten i en mudret gade til at være en genopstillet bevaringsværdig skulptur, fik den faktisk yderligere en funktion.
I nærheden af den genopstillede skulptur boede den åbenmundede skomager Pasquino, og hans trang til at ytre sig håndterede han ved at skrive satiriske kommentarer til aktuelle begivenheder og ophænge dem på skulpturen i løbet af natten. Andre romere fulgte snart trop og hængte også deres fyndord, opråb og smædevers på statuen. Trods risikoen for straf og myndighedernes vrede blev kommentarerne på den talende statue en del af den folkelige, romerske kultur til helt op i 1800-tallet. Og også i dag kan der i ny og næ blive ophængt en aktuel kommentar.
Men ellers er statuen – som i dag kaldes Pasquino ligesom den lille plads – sikkert det eneste levn fra et større hellenistisk værk, som formentlig har forestillet situationen i Homers Iliaden, hvor Menelaos skærmer den dræbte Patroklos’ legeme.
Og i øvrigt er der flere talende statuer rundt om i Rom, men Pasquino er den mest kendte.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s