Gadeskilte i marmor

Featured image     Featured image

Gadeskiltene i Rom er hugget i marmor, og de fortæller selvfølgelig gaden eller pladsens navn. Måske er der også en ekstra oplysning, hvis navnet referer til en person eller en begivenhed. Men der er desuden endnu en oplysning, som er placeret i det øvre højre hjørne; nemlig oplysningen om, hvilket rione eller kvarter man befinder sig i.
I år 7 f. Kr. opdelte kejser Augustus Rom i 14 regioner, der blev bevaret sålænge det romerske imperium bestod. Da paverne vendte tilbage til Rom i 1377, blev opdelingen reorganiseret og blev til de 14 rioni, som eksisterer den dag i dag. Dog er nogle af oprindelige rioni underopdelte, således at Rom nu har i alt 22 rioni, hvoraf de fleste ligger indenfor Den Aurelianske Mur opført fra 271-74 e. Kr.
Undenfor bymuren blev der i 1911 konstitueret 15 quartieri i byens nærmeste periferi, og efter 2. verdenskrig er yderligere 14 nye quartieri kommet til.
De enkelte rioni og quartieri er kendte af alle romere. Og spørger man om vej, er det ikke sikkert at gaden er bekendt, men man vil altid kunne få hjælp til at finde en rione eller quartiere. Desuden kan man selv orientere sig via de smukke gadeskilte i marmor.


2 thoughts on “Gadeskilte i marmor

 1. Er lige kommet hjem fra Rom. Er blevet nysgerrig i forhold til nogle små skilte, som jeg så rigtig mange steder på husmure og pladser. De er ikke særlig store. De er ca. 10 x 15 cm. De er hvide med blå/sorte tal. Jeg fandt mange af dem på Piazza del Popolo. Tallene varierer meget. Kan ikke finde noget omkring dem på nettet, så nu vil jeg høre, om du har en ide om, hvad de betyder?

  Mvh
  Peter Hoff

  Like

  1. Hej Peter.
   Jeg har selv været i Rom i sommerferien og er blevet opmærksom på, tror jeg, de samme skilte som du. Det skulle være en form for matrikelnumre, altså huset nummer i kvarteret.
   Mvh Susanne

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s