Hybrid mellem antik søjlehal og klassicerende bypalads

Featured image     Featured image

På Piazza di Pietra kan man i et udstillingsvindue se en model af Hadrians tempel. Efter Hadrians død i midten af det 2. århundrede blev han guddommeliggjort, og til hans ære rejste man en hal af korintiske marmorsøjler. Men vender man sig om, ser man noget ganske andet end det, som modellen viser. Nu ser man en hybrid mellem den antikke søjlehal og et klassicerende bypalads. I 1690’erne istandsatte, ombyggede og forlængede arkitekten Fontana bygningen, så den kunne fungere som toldbygning.
Sidenhen udgravede man søjlernes høje sokkel, således at denne blev synlig og gav en bedre fornemmelse af den antikke bygningsdel. Udgravningen gav ydermere en tydelig fornemmelse af tykkelsen på kulturlagene; altså de lag af affald, som er kommet til igennem århundrederne og har flyttet terrænet flere meter opefter.
I øvrigt ændrede bygningen i 1879 atter funktion og blev til byens børs. Endelig kan man bemærke de mange kratere i marmoroverfladen. Metalankre, der sammenbandt marmorstykkerne, blev fjernet på et tidspunkt, og metallet blev omstøbt til kanoner.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s