Nummerede indgange til Colosseum

Featured image     Featured image

Romertal er et talsystem, som oprindeligt stammer fra etruskerne, men systemet blev overtaget af Romerriget – deraf navnet – og det dannede sidenhen grundlag for flere af de latinske bogstaver. Syv bogstaver betegner tallene i det romerske system, hvor tallet I svarer til 1, tallet V svarer til 5 og tallet X svarer til 10. Blandt de lidt højere værdier svarer tallet L til 50 og tallet C svarer til 100, også kaldet centum. Endelig svarer tallet D svarer til 500, mens at tallet M svarer til 1000, som på latin hedder mille.
Et helt konkret eksempel på anvendelsen af romertallene kan man se over Colosseums buede indgange. Med hele 80 indgange til arenaen skulle der selvfølgelig være styr på, at publikum kom ind ad rette vej, og med de store fordybede romertal kan numrene fortsat læses.
Til romertallene er der knyttet et regelsæt, hvor den helt grundlæggende regel er, at der skal skrives så kort som muligt. Desuden skal det største tal stå til venstre, dog ikke hvis det skal trækkes fra. Hvis et mindre tal skrives før et større tal, trækkes tallet fra det store, men hvis et mindre tal skrives efter et stort tal, lægges tallet til det store. Derved svarer IV til 4, mens at VI svarer til 6.
Desuden må I, X, C og M lægges til en, to eller tre gange, og de skal da stå sammen. Derudover må I, X og C kun trækkes fra én gang, og blot således at I kun kan stå foran V og X. På samme vis kan X kan kun stå foran L og C. Tilsvarende kan C blot stå foran D og M. Derved svarer eksempelvis IX til 9, XL svarer til 40, og CM svarer til 900.
Endelig må tallene V, L og D kun bruges én gang. Men ingen regler uden undtagelser; i antikken var det ikke ualmindeligt, at tallet fire blev skrevet som IIII i stedet for IV.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s