Krigens grusomhed

Featured image     Featured image

I Via della Reginella er der opsat flere mindre marmorrelieffer samt nogle mosaikker, der tilsammen fortæller, at man er midt i den jødiske ghetto. Særlig ét af reliefferne – dateret 16. oktober 1943 – dækker over det barske faktum, at denne lørdag i efteråret 1943 slog Gestapo til tidligt om morgenen i en af Europas ældste ghettoer.

Den fascistiske regering havde i 1938 vedtaget en række racelove, som satte de italienske jøder udenfor det øvrige italienske samfund; eksempelvis var jødiske børn udelukket fra almindelig skolegang. Racelovene var fra et demokratisk synspunkt ingenlunde acceptable, men lovene indebar trods alt ikke forfølgelser med henblik på udryddelse.

Men i efteråret 1943 blev situationen en anden. Krigen var kaotisk. Mussolini var faldet, nazisterne afvæbnede de italienske soldater og førte dem til fangelejre i Tyskland, mens de allierede tropper gik i land i det sydlige Italien. I Rom var grebet om magten også kaotisk, men snart blev tyskerne de overlegne, hvilket gav dem mulighed for at forfølge byens mosaiske trossamfund. I september 1943 og med to døgns varsel skulle trossamfundet aflevere 50 kg guld til tyskerne for at undgå forfølgelse. Guldet blev fremskaffet, men det blev kun en stakket frist. Få dage senere blev rabbinerskolens bibliotek ransaget, og tre godsvogne fyldt med værdifulde bøger og håndskrifter blev afsendt til München.

Men ikke nok med det. Den 16. oktober kl. 5.30 om morgenen afspærrede et par hundrede SS-folk adgangsvejene til Roms ghetto, og kl. 14 var aktionen fuldført. 1259 personer var arresteret, dels beboerne fra ghettoen, men også jødiske familier fra det øvrige Rom. 237 af de anholdte blev dog løsladt igen, fordi de blev identificeret som ikke-jøder eller født af blandede ægteskaber. De anholdte var hovedsagligt kvinder, men også mange mænd og ganske mange børn. To dage senere blev de stakkels mennesker, i alt 1022 jøder, transporteret til Tiburtina-banegården og spærret inde i de kreaturvogne, der kørte dem til Auschwitz.

Kun 16 af de deporterede jøder – 1 kvinde og 15 mænd – overlevede Auschwitz og vendte hjem til Rom.

Featured image


One thought on “Krigens grusomhed

 1. Hej Susanne

  Tak for mail.

  Interessant læsning. Jeg har altid synes, at historie var spændende.

  Jeg vil se det, næste gang jeg kommer til Rom.

  Mange venlige hilsner

  Tove

  Fra: Rom set igennem mine briller [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 16. oktober 2015 20:37 Til: tovekoed@mail.dk Emne: [Nyt indlæg] Krigens grusomhed

  Susanne posted: ” I Via della Reginella er der opsat flere mindre marmorrelieffer samt nogle mosaikker, der tilsammen fortæller, at man er midt i den jødiske ghetto. Særlig ét af reliefferne – dateret 16. oktober 1943 – dækker over det barske faktum, at denne lørd”

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s