En mur af plataner

Featured image     Featured image

Plataner er store, løvfældende træer, der har en kort og svær stamme samt tykke og vandrette hovedgrene, hvilket giver en bred, kuppelagtig vækstform. Bladene er store og håndlappede med hel rand. Oversiden er blank og friskt grøn med lidt hår langs ribberne, mens undersiden er lysegrøn med mere tæt hårdække. Den korte stilk er brun med tæt hårlag. Frugtstandene sidder på lange stilke, der ligner små runde kugler. Karakteristisk for platantræet er desuden, at barken skræller af stammen.
En egenskab er også, at arten kræver sommervarme og trives bedst i større byer, hvor træsorten kan rense luften. Den er endvidere hårdfør overfor stress og kan gro under såvel asfalt og brosten.
I Rom er platantræer og Tiberen tæt forbundne. I 1870’erne blev Tiberens vande tæmmet, idet de solide Lungotevere-dæmninger blev bygget langs begge flodbredder. Samtidig blev alléerne med platantræerne etableret. I valget af træsort må man sige, at de har været fremsynet dengang, når man tænker på nutidens intense trafik og dermed luftforurening, og nu mange år efter er platanerne både velvoksne og danner en smuk naturlig mur langs Tiberen. En mur, der selvfølgelig skifter farve fra lys grøn til gylden med årstidernes variation.

Featured image     Featured image


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s