Svævende mellem skyer

Featured image     Featured image

Udvendig er jesuitternes hovedkirke, Il Gesù enkel og stram i sin arkitektur med elementer fra både renæssancen og barokken, men indvendig er udsmykningen intet mindre end et overflødighedshorn af detaljer. Det mest betagende er loftet i skibets tøndehvælv. Det er virkelig behændig illusionisme.
Maleriet er skabt af Giovanni Battista Gaulli i årene 1676-1679, og motivet er Jesus-navnets apoteose.
Freskoen i langhuset er i trompe l’oeil-teknik, og den virker som fastgjort til loftet via en tung ramme, der bæres af hvide stukengle. I centrum af den lyse himmel fremtoner Kristi monogram IHS under et kors og omgivet af putti. Monogrammet IHS en forkortelse for Jesus Hominum Salvator; på dansk Jesus, menneskenes frelser. Og apropos frelse ser man omkring puttierne en mængde af frelste, der får tildelt evigt liv, men også fordømte, der styrter i dybet.
Nogle figurer svæver nærmest udefra og ind i billedet, mens andre synes at styrte ud af billedet, og derved er der dannet flydende overgange fra freskomaleriet og over i stuk samt omvendt. Motivet virker næsten som om, at hvælvet hvert øjeblik kan åbne sig og give frit udsyn til himlen. Betragteren af freskoen tildeles dermed rollen som beundrende tilskuer til en storslået himmelsk begivenhed. I øvrigt forstærkes effekten, hvis man putter en mønt i boksen lige indenfor døren, hvorved der tændes kunstlys, og svæverierne forstærkes da visuelt endnu mere.
Også i pendentiverne under kuplen er der anvendt trompe l’oeil-teknik, og her synes de fire profeter også at svæve på skyer.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s