Rione Sant’ Eustachio

En myte fortæller, at en romersk soldat engang i fordums tid under en jagt pludselig stod overfor en hvid kronhjort. Han kastede sin lanse efter den flygtende hjort, men lansen ramte ikke. Kronhjorten stoppede op, vendte sig mod soldaten og mellem dyrets gevirer lyste pludselig et kors, hvorpå Kristus var naglet. Kristus befalede soldaten at blive kristen, lide og blive frelst. Soldaten knælede og samtykkede, og da han igen løftede blikket var kronhjorten forsvundet.
Da soldaten kom hjem lod han sig døbe og også hans hustru samt sønner lod sig omvende til kristendommen. Soldaten og hans sønner led sidenhen martyrdøden, og soldaten blev mange år efter ophøjet til helgen under navnet Sant’ Eustachio.
Men Sant’ Eustachio er også en rione eller et kvarter i Roms centrale bykerne og er et aflangt område omkring gaden Via della Scrofa. Symbolet på kvarteret knytter sig selvsagt til legenden og er et hjortehoved, hvor der mellem gevirtakkerne er et kors. På Piazza S. Eustachio ligger kirken Sant’ Eustachio, og øverst på kirkens front er et hjortehoved med gevir og kors. Skråt overfor kirken ligger en af Roms bedste kaffebarer, og deres emblem på alt fra kaffekopper til dørtrinnet er selvsagt hjortehovedet med kors. Og går man fra den lille plads og henad gaden Via dei Staderari er der på muren ind mod Roms gamle universitet, La Sapienza, en fontæne; en såkaldt rione-fontæne opført i 1927 efter professor Pietro Lombardis tegninger.
Fontænen er udformet med en bue, der er smykket med fem kugler, og i siderne er fire folianter, to i hver side, og på disse er udhugget vinkelmålere, passere og andre arkitektoniske redskaber. Vandet strømmer ud fra bøgerne, og mellem bøgerne er et hjortehoved med et kors placeret mellem gevirtakkerne. Symbolikken i fontænen er ikke til at tage fejl af: hjortehovedet henviser selvfølgelig til kvarteret, mens de fire folianter symboliserer universitetet og de fem kugler er familien Medicis kendetegn. Pave Leo X (1475 – 1521) betragtes som universitets anden grundlægger, og han var nemlig ud af slægten Medici.

 


3 thoughts on “Rione Sant’ Eustachio

  1. Tak!

    Fra: Rom set igennem mine briller [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 27. november 2015 18:05 Til: tovekoed@mail.dk Emne: [Nyt indlæg] Rione Sant’ Eustachio

    Susanne posted: ” En myte fortæller, at en romersk soldat engang i fordums tid under en jagt pludselig stod overfor en hvid kronhjort. Han kastede sin lanse efter den flygtende hjort, men lansen ramte ikke. Kronhjorten stoppede op, vendte sig mod soldaten og mellem dyret”

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s