Et kækt lille bæltedyr

Et bæltedyr titter kækt frem på nordsiden af Fontana dei Fiumi; De fire Floders fontæne, der blev skabt af Lorenzo Bernini i 1648-51 og placeret midt på Piazza Navona.
Bæltedyret er en allogeri på den amerikanske flod Rio de la Plata. Tilsvarende symboliserer hesten den europæiske flod Donau, mens løven er allegorien for Nilen i Afrika, ligesom palmetræet og slangen er symboler knyttet til floden Ganges i Asien. Dengang, i midten af 1600-tallet, kendte man kun til disse fire verdensdele og disse verdensdeles største floder, men et eksakt kendskab til udseendet af et bæltedyr har man næppe haft. Derfor er det blevet til et skællet dyr med et krokodillehoved.
Og faktisk er det slet ikke Bernini selv, der har hugget bæltedyret, men derimod G. M. Fracchi under Berninis vejledning, idet Bernini ikke ene mand kunne hugge hele dette enorme kunstværk på blot tre år. Forklaringen er derimod den, at Bernini tegnede alle enkelthederne, og sandsynligvis modellerede skulpturerne, de allegoriske figurer samt klippekonstruktionen. Selve billedhuggerarbejderne blev så udført af medarbejderne på hans værksted. Således er flodguden Donau hugget af Antonio Raggi, skulpturen af Nilen er hugget af Giacomo Antonio Fancelli, mens flodguden Ganges blev hugget af Claude Poussin, og Rio de la Plata blev hugget af Francesco Baratta.
Men Bernini har nu også selv taget sin tørn af huggearbejdet, idet det vides, at han huggede klippen, palmetræet, løven, hesten og våbenskjoldet for den daværende pave Innocens X. Våbenskjoldet er udsmykket med hans symboler: tre liljer og en due med en olivengren i næbbet. Af samme årsag er der også øverst på obelisken en bronzedue, der ligeledes har en olivengren i næbbet. Men som sagt har kunstnernes kendskab til et bæltedyrs udseende været begrænset, hvorfor fremtoningen er noget fantasifuld og ganske charmerende.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s