Restaurering af Den spanske Trappe

Scalinata di Trinita dei Monti er populær blandt turister og endda så populær, at det betyder et kolossalt slid på både trin og balustrader, der er hugget af henholdsvis travertin og marmor, hvorfor trappen pt er under restaurering.
Det romerske juvelerfirma Bulgari har sponsoreret 1,5 mill. euro til det igangværende projekt, som skal tage hånd om de bevaringsmæssige problemer, der tæller nedslidning, arrede overflader med mørke pletter, revnede sten samt skader forårsaget af invasive planter. Restaureringsprojektet gik i gang i begyndelsen af oktober, hvor hele trappen blev afspærret og vil forløbe indtil begyndelsen af august næste år. Om nogle få dage vil trappen dog blive partielt åbnet til glæde for de mange, som netop nu drager mod Rom i anledning af Det Hellige År for Barmhjertelighed, som indledes den 8. december.

I øvrigt har arkitekt og professor ved Kunstakademiet Steen Eiler Rasmussen beskrevet trappen således (citat): “Den spanske Trappe blev noget helt for sig. Med sine knæk og drejninger er den som formet over en gammeldags, meget ceremoniel dans, en Polonaise, hvor man først går fire og fire lige ud og så skilles, to går til højre og to til venstre, man vender og drejer, gør kompliment, mødes igen på den store afsats, går samlet videre, skilles til højre og venstre, for endelig at forenes på den øverste terrasse, hvor man vender sig mod udsigten og ser Rom for sine fødder”.
Og Eiler Rasmussen forsætter med et tilbageblik på 1720’erne, hvor krinolinekjoler var på mode: “… Den tids herrer og damer, der kun kendte lidt til at gå, men så meget mere til at danse – og det de aller sirligste danse har forstået at bevæge sig netop på denne trappe, herrerne på højhælede sko med fødderne udad, som de havde lært det hos fægtemesteren, og damerne med snævre snøreliv over krinolinernes duvende og svajende balloner. I Den spanske Trappe har vi som en forstening af det galante århundredes dansende bevægelse. Vi aner her det, der var – det som vi aldrig skal se”.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s