Et særegent ur

Placeret midt i en lillebitte sø og ovenpå en opmuret ’klippe’ samt omgivet af palmer er illusionen vild og primitiv natur. Desuden er vanduret på Viale dell’Orologio på Pincio-højen udformet som et lille tårn af piller, der imiterer træstammer og øverst afsluttet af pinde, der markerer et simpelt tag.

Vanduret, som egentlig er et hydro-kronometer, blev skabt af den dominikanske præst Giovanni Battista Embriaco, mens den junglelignende iscenesættelse blev kreeret af stadsarkitekten Gioacchino Ersoch. I tårnkonstruktionen er der isat glas, hvorved man nemt kan betragte mekanismen, hvor to skåle på skift fyldes med vand fra akvædukten Marcia. Tyngden af de skiftevis fyldte vandskåle, får en vægtstang til at vippe og tømme skålene, hvilket trækker hele mekanismen og også udløser klokke-slagningen. Og således går tiden, og tidsmålingen er 24/7. Og sådan har det været siden 1871.

Vanduret er med andre ord en pudsighed, en reminiscens fra Verdensudstillingen i Paris i 1867, hvor hydrokronometeret vandt flere priser. Vanduret er i dag fortsat en præcis tidsmåler, og er man allerede på parkvandring i Villa Borghese, så er det bestemt værd at gå forbi og nærstudere urværket og scenografien.

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s