Mosaik med kraftfuld akantus

Kirken San Clemente har meget at byde på og blandt de mange smukke, kunstneriske udfoldelser er apsiskuplens glasmosaik fra omkring år 1127. Mosaikken er skabt af hundredtusindvis af glasstifter, dels gennemfarvede stifter og dels guldstifter, hvor tyndt bladguld er omsluttet af glaslag akkurat som i lakridskonfekt. Mosaikkens altdominerende motiv er en akantusplante. Den har grobund midtfor forneden, hvor der er afbilledet en kraftig plante. Denne sender så ydermere sine grene opefter, og disse breder sig ud over hele fladen og snor sig om en mængde af mindre motiver. Desuden vokser op af planten Kristi kors, der når op til den mangefarvede himmel, og hvorfra Guds hånd rækker martyrkronen mod sin søn. På korset er der ud over den korsfæstede Kristus også tolv hvide duer, som symboliserer apostlene. Ydermere ses til venstre for Kristus hans moder; Jomfru Maria og til højre ses hans apostel; Johannes Døberen.

For at gro så frodigt skal akantusplanten også have vand, og under dens rødder udspringer de fire paradisiske floder; Pison, Ghicon, Tigris og Eufrat fra en lille høj. To hjorte står og drikker af flodernes vand, mens en lillebitte hjort græsser lige der, hvor akantusplanten gror.

Og denne detalje med den lille hjort er blot en blandt mange. Den farvestrålende glasmosaik er nemlig en sand myriade af motiver: frugtopsatser, skrivende munke, engle der rider på delfiner, fugle der fodres, basunblæsende engle og meget mere. Et tip kan derfor være at medbringe en lille teaterkikkert, når San Clemente skal besøges.

 

 

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s