L’Arco di Gallieno

 

Klemt inde mellem kirken San Vito, der blev opført i 1477 og et byhus fra sent i 1800-tallet står Arco di Gallieno eller Gallienus’ bue, hvilken er resterne af en større byport. Porten blev genopbygget i 262 e.Kr. på fundamentet af den tidligere Porta Esquilina, der indgik i den Serviske Mur; det gamle Roms oprindelige bymur. Byporten, både den oprindelige og den nuværende, er placeret, hvor de gamle romerske veje; via Labicana og via Tiburtina startede, og indenfor bymuren førte vejen til Forum Romanum.

Som nævnt er buen kun et fragment af den oprindelige byport; nemlig den midterste bue af oprindeligt en port med tre buer. Såvel kirkebyggeriet og byhuset trængte sig på, hvorfor de ydre buer blev fjernet, og tilbage er således kun den centrale bue.  Dette må have betydet, at buen i sin struktur blev noget vakkelvorn, og i bueslaget ses da også nogle markante sætninger. I dag holder store trækankre således sammen på det resterende af det oprindelige bygningsværk.

Den overlevende enkeltstående bue er af travertin. Den er 8,80 meter høj, 7,30 bred og 3,50 dyb, og den er udsmykket med pilastre med korintiske kapitæler. På arkitraven er en længere tekst på latin over to linjer. I denne tekst hyldes kejser Gallienus og hans hustru Salonina, den mest pletfrie kejserinde af den romerske borger Marcus Aurelius Victor, der havde påtaget sig restaureringen af buen i året 262.

Buen blev i øvrigt restaureret i 1995, og da fandt man rester af både stuk og bemaling. Det er således sandsynligt at porten har været pudset over med stuk og været bemalet, hvilket også kan passe med, at buen i middelalderen blev kaldt for Arcus Pictus – den regnbuemalede.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s