Solsystemets centrum

Rettet mod dommerkollegiet blev Giordano Brunos sidste ord i retssagen mod ham: ”I, som i den barmhjertelige Guds navn ofrer mig, ryster i jeres samvittighed ved at afsige min dom mere end min sjæl bæver ved at høre den!” Meget stolt tale i en retssal og sagt af en tidligere munk, der var fast overbevidst om, at solen og ikke jorden er solsystemets centrum.

Giordano Bruno blev som 15-årig optaget i dominikanerordenen og sat til klosterstudier under hvilke hans tvivl på visse religiøse dogmer udløste en bitter satire over tidens uvidenhed, laster og fordærv. På grundlag af sine studier angreb Bruno offentlig Aristoteles filosofi og verdensbillede. Trods risikoen for kirkens fordømmelse stod Bruno således fast på retten til fri forskning og offentliggørelsen af dens resultater. Han rejste endda til England og gav forelæsninger i såvel London og Oxford, men tilbage i Italien blev han kaldt kætter og endte i fængsel. Bruno fik flere chancer for at afsværge sine meninger, men han stod fast, og den 17. feb. 1600 blev han brændt levende på Campo de’ Fiori, hvor den offentlige bålplads fandtes.

Giordano Brunos kamp for retten til den frie forskning blev senere ført videre af andre, og for eftertiden er Bruno kommet til at stå som en af renæssancens største filosofiske tænkere, dog knækket af den snæversynede og intolerante kirkes autoritære styre.

På det tidligere rettersted på Campo de’ Fiori rejstes der i 1887 en statue af Bruno. Statuen er skabt af billedhuggeren Ettore Ferrari og sokkelen er udsmykket med portrætmedaljoner af andre ”kættere” som Eramus af Rotterdam og Johan Huss. Bronzeskulpturen; den kutteklædte mand med en bog i hånden står på en høj piedestal med blikket rettet mod Vatikanet, hvilket ingenlunde er tilfældigt. Efter Italiens samling i 1880 opstod et modsætningsforhold mellem bystyret og pavestolen, hvor paven anså sig selv som en fange i eget hus. Og derfor er statuen af Bruno ydermere også en datidig provokation fra bystyret mod den daværende pave Leo XIII.

 

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s