Genbrugskunst

”Marmorani romani” betyder romerske marmorarbejdere, og da flere af dem hed Cosmas eller Cosmatus gav en senere eftertid dem fællesnavnet ”Cosmaterne”, og deres arbejder fra 1100- og 1200-tallet kaldes for cosmatistiske arbejder. Deres kunst var udpræget genbrugskunst, da alle de anvendte materialer blev hentet i de næsten uudtømmelige stenbrud, som antikkens efterladte bygninger og monumenter udgjorde. De farvede bjergarter blev bearbejdet, blev delt op i mindre stykker og blev anvendt i nye sammenhænge; hovedsagligt i kirkerne.

Det var især i gulvudsmykningerne, at Cosmaterne først udviklede deres teknik og deres kunst. Senere fulgte det egentlig kirkeinventar. Karakteristisk for gulvene er de runde eller sommetider firkantede felter, som kan bestå af en hel skive eller plade i purpurfarvet porfyr eller grøn verde antico. Typisk er også de omgivende bånd af hvid marmor, der slynger sig afsted i fortsatte forløb og dermed forbinder felterne. Desuden omsluttes disse af mosaikopbygninger i felter eller bånd, hvor et mønster gentages i de enkelte felter/bånd. Finurligt, fantasifuldt og farvestrålende.

Et eksempel på et sådan gulv kan ses i Santa Maria in Cosmedin på Piazza Bocca della Verita, hvor der i øvrigt også er mange andre cosmatiske arbejder. Ofte er der lang kø ved kirken, og hvis man ikke har behov for at få testet sin troværdighed ved at stikke hånden i Sandhedens Mund, kan man snildt smutte ind ad udgangsdøren og dermed hurtigere komme ind for at nyde de smukke gulve.

 

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s