“Også du, min søn Brutus”

Shakespeares har i sit drama Julius Caesar fra 1599 udødeliggjort udsagnet: “Et tu, Brute”. Dette udsagn – Også du, min søn Brutus – skulle efter signende være Cæsars sidste ord, inden han den 15. marts år 44 f.Kr. blev myrdet i Pompejus’ Curia, hvis rester ses på Area Sacra dell’ Argentina.
I 1920’erne ville man bygge et P-hus på Largo di Torre Argentina, men fundet af bl.a. ruinerne fra fire antikke templer satte en stopper for byggeplanerne af et bilismens tempel. I stedet blev ruinerne blotlagt og søjler af den brune bjergart, tuff, blev genrejst og kronet med marmorkapitæler. Tuffstenene har man dog oprindeligt forsøgt at skjule, idet denne har været beklædt med mørtel som en imitation af travertin, og ser man nøje efter er der masser af mørtelspor.
Det ældste af templerne er fra det 3. årh. f.Kr. og er anbragt på et højt fundament og ses i udgravningens sydlige del. Søjlerne mod nord hører til en stor søjlegang, Hecatostylum, med oprindeligt 100 søjler. Midt imellem er endnu et tempel, som har et rundt podie og menes at være Aedes Fortunae Huiusce Diei eller Helligdommen for Denne dags Lykke. Og lige vest for dette tempel ses rester af Curia, hvor Cæsar altså blev myrdet efter at have sagt de berømte ord: “Et tu, Brute”.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s