En omflyttende obelisk

Ramesses II, konge af Øvre- og Nedreægypten, levede i perioden mellem 1290 og 1224 f. Kr, og i hans regeringsperiode fik han rejst flere obelisker; heriblandt en i Heliopolis. Men kun den øverste del af denne obelisk eksisterer i dag, og den er ikke længere i Ægypten, men derimod i Rom.

Også tre andre obelisker som Ramesses II rejste, er ligeledes sidenhen kommet til Italien; en til Firenze og to til Rom, hvoraf den ene indgår i fontænen foran Pantheon, mens den anden er rejst tæt ved Termini-stationen.
Førstnævnte obelisk, hvoraf kun den øverste del er bevaret, har været rejst flere steder i Rom. Den første placering var tilsyneladende på Capitol-højen tæt ved trappen til Santa Maria in Aracoeli (sideindgangen), hvor obeliskfragmentet var tilføjet en ny underdel. Og tiden var omkring år 1200 e.Kr.
Sidenhen blev obelisken givet som gave til Ciriaco Mattei i 1582, og da han ejede en stor villa med tilhørende park på Celio-højen, blev obelisken flyttet dertil. Sidenhen holdt obelisken atter flyttedag, idet den senere ejer af Villa Celimontana; Manuel de Godoy, reorganiserede parken i 1813 og flyttede obelisken til parken modsatte del. Her står obelisken fortsat rejst, og på basen for obelisken berettes der om obelisken som gave fra senatet og det romerske folk til Mattei samt andre dedikationer fra de Godoys side.
Og at der således ikke var en pave ind over disse flytninger må have gjort at spidsen af obelisken ikke øverst krones af et religiøst symbol, men blot af en kugle med en spids i bronze. Og i øvrigt er parken i dag kommunal og offentlig tilgængelig; et sandt åndehul i Rom, hvortil kun de færreste turister finder vej, og villaen i parken anvendes af det italienske geografiske selskab, som af og til viser mindre udstillinger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s