Den ældste mosaik i apsis

Kirken Santa Pudenziana ligger mere end tyve trappetrin under gadeniveau, og der er mange gode grunde til at gå ned ad trapperne for at tage den beskedne kirkebygning i nærmere øjesyn. Kirken er opført ovenpå resterne af den velhavende, romerske senator Pudens’ privatbolig. Ifølge legenden har apostlene Peter og Paulus boet hos Pudens, og de har holdt møder i hans bolig med de troende. Ligeledes skulle evangelisten Markus have nedfældet sit evangelium på dette sted. Legenden fortæller også, at Pudens havde to døtre, nemlig Pudenziana og Prassede, og de to unge kvinder blev så rædselsslagne over kejser Neros forfølgelser af de kristne, at de selv bad om at lide martyrdøden! Sidenhen blev de to søsterkirker Santa Prudenziana og Santa Prassede bygget tæt på hinanden.

Ud over selve tilblivelseshistorien, beliggenheden og undergrundens arkæologiske fund er Santa Prudenzianas store attraktion kirkens store mosaik i apsis. Glasmosaikken anses for at være den ældste mosaikapsisudsmykning, og den dateres til slutningen af 300-tallet. Kristus troner midtfor og er i færd med at undervise apostlene. Tættest på ham sidder Peter og Paulus, der modtager sejskranse af to kvinder, som måske kunne være de to søstre Prudenziana og Prassede eller det kan være personifikationer af kristendommen og jødedommen. Bag Kristus ses det juvelsmykkede kors, som blev rejst på Golgata af kejser Konstantin eller kejser Theodosius, og omkring korset breder en række genkendelige bygninger sig ud som et himmelsk Jerusalem. Apostlene omkring Kristus bærer romerske togaer, og både stilmæssigt og i farvevalget er forbindelsen til den romerske naturalistiske kunstform tydelig. Og over det hele svæver de fire bevingede evangelistsymboler; Matthias-englen; Markus-løven, Lukas-Tyren og Johannes-ørnen.

 


One thought on “Den ældste mosaik i apsis

  1. Tak for atter et interessant indlæg om Rom!

    Fra: Rom set igennem mine briller [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 30. marts 2016 19:07 Til: tovekoed@mail.dk Emne: [Nyt indlæg] Den ældste mosaik i apsis

    Susanne posted: ” Kirken Santa Pudenziana ligger mere end tyve trappetrin under gadeniveau, og der er mange gode grunde til at gå ned ad trapperne for at tage den beskedne kirkebygning i nærmere øjesyn. Kirken er opført ovenpå resterne af den velhavende, romerske senator”

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s