Danseur noble og dansens dag

 

Den 29. april er af UNESCO udråbt til at være den årlige internationale mærkedag for dans. Uvist af hvilken årsag er der ikke programsat en ballet på Teatro dell’Operas repertoireplan netop i aften, hvorfor synsviklen på dans må blive en anden, men gerne med et dansk blik.

En af historiens største danske dansere var Erik Bruhn – en verdenskendt og helt unik danseur noble – og han havde også gjort sig bemærket i Rom. I 1966 tilbragte Erik Bruhn nemlig tre måneder i Rom. Her indstuderede Bruhn det danske nationalklenodie Sylfiden, der blev skabt i 1836 af August Bournonville til Herman Severin von Løvenskiolds velklingende musik. Bruhn var dog ikke fuldstændig tro mod den gamle mesters koreografi, og gav iscenesættelsen sit eget personlige præg. Egentlig ville Bruhn også selv danse den mandlige hovedrolle og alternere med den sovjetrussiske afhoppede Rudolf Nurejev. Men det ville Nurejev ikke høre tale om, da han som den iltre og temperamentsfulde danser var bange for sammenligning med den klassiske seriøse Bruhn. Løsningen blev, at Erik Bruhn fokuserede på iscenesættelsen og koreografien, og overlod rollen som James fuldstændigt til den langt yngre sovjetrussiske danser. Den eminente italienske Carla Fracci dansede til gengæld titelpartiet, som det luftige væsen som James hovedkulds forelsker sig i; endda på sin egen netop forestående bryllupsdag. Det er ikke godt, men giver masser af stof til den videre handling.

I 2013 programsatte Teatro dell’Opera atter Sylfiden og da hang Erik Bruhns navn fortsat ved. Det var netop hans version, som man ønskede tilbage, hvorfor balletkompagniet måtte have fat i en person med indgående kendskab til den danske ballettradition. Derfor fik man Maina Gielgud, en tidligere balletmester ved Den kgl. danske Ballet, til at instruere balletten og få de italienske dansere til at finde de bløde, rundede arme frem samt det særlige mimiske spil i rollerne. Så Erik Bruhn er på ingen måde gået i glemmebogen i det romerske nationalteater.

 

 

 


2 thoughts on “Danseur noble og dansens dag

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s