Pave Clemens XIs fontæne

 

I årene 1700-1721 var Clemens XI pave, og i 1717 afgav han bestilling på en fontæne til Piazza Bocca della Verità hos arkitekten Carlo Bizzaccheri. I Clemens XIs våben indgår to symboler, der henviser til pavens baggrund fra Urbino, nemlig bakketoppe og en 8-takket stjerne. Sidstnævnte gav arkitekten inspiration til udformningen af fontænens kumme, som er 8-takket og med buede forløb mellem takkerne.

På en massiv sokkel af knudrede klippesten står to sørgmodige, udtærede tritoner og over deres hoveder holder de en stor skål. Op fra skålen springer en lodret stråle fra akvædukten Acqua Felice, hvorefter vandet skyller ned over skål, tritoner, klipper og ud i det 8-takkede bassin. Udformningen af tritonerne og skålen er ingenlunde fri fantasi fra arkitektens side; inspirationen har han nemlig fundet på Piazza Barberini, hvor Fontana del Tritone har prydet pladsen siden 1642-43.

Og for yderligere at understrenge hvem der stod bag fontænens oprindelse er der på siden af den store skål udhugget det pavelige våben med øverst den 8-takkede stjerne og derunder tre bakketoppe.

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s