Amforaer i flok

Amforaen er en høj, slank lerkrukke med to hanke, og den var i antikken standardbeholder for mange af datidens produkter. Vin, olie, honning, voks, kaviar, tørrede frugter, oliven og beg var blot nogle af de produkter, som blev transporteret til Rom i amforaer afsendt fra Grækenland, Spanien, Nordafrika og Lilleasien. Den sidste del af transportvejen var via Tiberen, og skibe kom med lasten fuld af amforaer til anløbsstedet Porta S. Paolo. Skibes rumindhold blev endda målt i antallet af amforaer, som kunne være ombord på de enkelte skibe. Og det fordi, at amforaen var standardiseret, så hvis en romer mente, at han havde fået et knebent mål kunne dette måles efter med den officielle amfora, Amphora Capitolina, der blev opbevaret i Jupitertemplet på Capitol.

Afkastet af den intense brug af amforaer betød, at et kunstigt bjerg af ‘testae’ opstod. Testae betyder skår af amfora, og fra cirka 140 f.Kr. til omkring 250 e.Kr. voksede bjerget frem på et af myndighederne anvist sted lidt sydvest for Aventino-højen ved, at millioner af knuste amforaer blev henkastet. Med tiden blev bjerget omkring 36 meter højt, og det dækker et areal på cirka 6 hektarer.

Testae kom også til at give navn til det nærliggende kvarter, som sidenhen opstod, nemlig Testaccio. Og hvad er mere naturligt end, at kvarterets centrale plads, Piazza Testaccio, er prydet af en fontæne fyldt med amforaer.

Fontænen blev skabt i 1927 af arkitekten Pietro Lombardi og er i travertin. Nogle trin fører op til en 6-7 meter høj stabel af amforaer, den ene stillet ovenpå den anden, akkurat som på et skibsdæk eller i et pakhus. Vandet, som kommer fra akvædukten Acqua Paola, springer lavt ud fra de øverste amforamundinger samt fra sokkelen på denne stedsspecifikke fontæne, som i den grad fortæller historie om netop dette kvarters navn og opståen.

Og så blev fontænen i øvrigt flyttet til den nærliggende Piazza dell’Emporio i 1935, fordi undergrunden på Piazza Testaccio var al for ustabil og ikke kunne klare vægten af den tunge travertinopbygning. Fontænen kom således til at stå noget ydmygt og nærmest som en trafikhelle midt i mylderet af forbikørende biler og scootere på Piazza dell’Emporio, men efter at markedet i Testaccio flyttede, har fontænen også holdt flyttedag og kom i 2015 retur til sin oprindelige placering; nu med forstærkede fundamenter. Efter flytningen og restaureringen tager travertinen sig atter smukt ud, og det er absolut værd at stoppe op og tage fontænen i nærmere øjesyn, såfremt vejen alligevel går til Testaccio-kvarteret.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s