Resonanssvingningers konsekvens

 

Midt på Piazza Colonna står Marcus Aurelius’ søjle og knejser, men den står faktisk ikke og er lige ret op og ned. Søjlen er beskadiget, og det har den sandsynligvis været siden 1349, hvor resonanssvingninger satte søjlen i bevægelse og påførte den en fortsat synlig skade.
Dette monument over Marcus Aurelius som sejrende hærfører, er en tydelig imitation af Trajans søjle ved Foro di Traiano, og søjlen blev rejst efter Marcus Aurelius’ død i 180 e.Kr til minde om kejserens sejre over de barbariske stammer ved Donau. Søjlen består af 28 marmortromler, og i 20 spiralsnoninger vises i enkle billeder i kraftigt relief den germanske krig år 172-73 og herover den sarmatiske krig i år 174-75. Alt i alt en næsten 30 meter høj fortælling om soldaters indsats i kampene.
Men tæller man 7 spiralsnoninger ned fra toppen, er der en mindre forskydning i historiefortællingen, og denne forskydning skyldes formentlig et jordskælv i 1349. Forskydningen er lettest at se på sydsiden af søjlen.
Afstanden mellem Marcus Aurelius’ søjle og Trajans søjle er cirka 700 meter, og Trajans søjle har ikke en tilsvarende skade, selvom de to søjler er næsten ens i alder, materiale og opbygning. Forklaringen skal sandsynligvis søges i undergrunden. Trajans søjle står på mere stabile lavabjergarter, og ved et jordskælv vil underlaget sættes i svingninger, der dør ud i løbet af et sekund, mens svingningerne i underlaget under Piazza Colonna og dermed under Marcus Aurelius’ søjle vil fortsætte i omkring 10 sekunder. Derfor blev søjlen sandsynligvis sat i resonanssvingninger på cirka 1 hertz ved jordskælvet i 1349, et revneforløb opstod og søjlens øverste del satte sig i bevægelse og flyttede sig i synlig grad. En del soldaters overkroppe er således forskubbet i forhold til deres underkroppe; en detalje som er mulig at få øje på fra gadeplan, såfremt nakken lægges lidt tilbage.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s