Hvorfor er der et fyrtårn i Rom?

Fyrtårne ligger normalt ved kyststrækninger og ofte på det yderste skær, hvor risikoen for grundstødning er størst, og da Rom ligger 30 kilometer fra kysten er det ikke helt indlysende, at byen har et fyrtårn. Men pudsigt nok er der alligevel et, og det er placeret oppe på Gianicolo-højen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over den evige stad.

Fyrtårnet blev bygget i 1911 og er en gave til hovedstaden Rom fra italienere, som var immigreret og bosat i Argentina. Anledningen til gaven var 50 året for samlingen af det italienske kongerige i 1861 – og her er så en anden pudsighed, idet Rom i 1861 stadig var underlagt den pavelige overhøjhed og dermed ikke var en del af det samlede Italien. Først i 1870 blev Rom en del af kongeriget, da kongetro tropper den 20. september gennembrød bymuren ved Porta Pia og fik indtaget byen. De afgørende kampe blev udkæmpet på netop Gianicolo-højen, og først da paven trak sig tilbage til Vatikanet kunne Rom udråbes til Italiens nye hovedstad.

Men trods diverse pudsigheder er fyrtårnet alligevel værd at bese. Fyrtårnets arkitekt er Manfredo Manfridi, som også stod for konstruktionen af det store Il Vittoriano-monument på Piazza Venezia, og bjergarten er da også den samme; nemlig den hvide kalksten fra Botticino. Fyrtårnet er 20 meter højt og har en cirkulær base med en diameter på 10 meter. Stilen er klassisk, og udformningen er som en kanneleret søjle. Foroven er der en inskription: A ROMA CAPITALE GLI ITALIANI D’ARGENTINA MCMXI, hvilket kan oversættes med ”Til hovedstaden Rom fra italienere i Argentina, 1911”. Over inskriptionen er et postament flankeret af fire løver, der holder en lanterne. Og fra denne lanterne stråler om aftenen ved højtider og på særlige helligdage rødt, hvidt og grønt lys; farverne fra det italienske flag.

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s