Arkæologi og musik hånd-i-hånd

Når en skovl stikkes i jorden midt i Rom, er det yderst sandsynligt, at arkæologiske ruiner dukker frem, og da man i årtier havde savnet en stor koncertsal i Rom, blev det i begyndelsen af 1990’er endelig besluttet, at nu skulle det være, og at placeringen til en moderne koncertsal skulle være væk fra centrum og i stedet ligge i byens nordlige del. I 1936 fik Mussolini revet Roms tidligere koncertsal ned, fordi han ville have Augustus’ mausoleum udgravet, så hovedstaden havde længe været uden en ordentlig koncertsal.
Den velanskrevne arkitekt Renzo Piano havde præsenteret et projekt bestående af hele tre koncertsale omkring en udendørs, halvcirkulær klassisk teateropbygning. Og trods placeringen væk fra Roms centrum viste det sig alligevel, da der skulle graves ud til koncertsalenes fundamenter, at man ramte lige ned i flere epokers arkæologiske bygningsrester; dels et større arkaisk bondehus og landbrug, og dels en romersk villa i en befæstet landsby. Hele projektet var ved at kuldsejle, men arkitekten formåede at ændre i planerne og indarbejde de arkæologiske bygningsrester i, således at disse i dag er at bese mellem koncertsalene. Komplekset, der blev åbnet i 2002, kaldes både ’Parco della Musica’ og ’Auditorium’ og anvendes til både klassiske koncerter, ballet og moderne dans, jazzarrangementer og udstillinger.
Set ovenfra ligner de tre koncertsale forvoksede skarabæer, og den største sal kaldet Santa Cecilia-salen har plads til hele 2750 publikummer, mens Sinopi-salen kan rumme 1150 mennesker og Petrassi-salen har 680 sæder. Dertil kommer det åbne teater, hvor der også er plads til så ganske mange publikummer. Indvendigt i den store koncertsal er orkesteret placeret centralt i salen, og i det hele taget er der mange paralleller til DR’s koncertsal; dog er alt bare i større målestok i Rom. Og trods den lidt afsides beliggenhed væk fra centrum er besøgstallet til stedets koncerter det næsthøjeste i Europa, og det er ganske let at komme dertil med sporvogn eller taxi. Restauranten er også ganske udmærket, og programmet kan findes på hjemmesiden www.auditorium.com.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s