Arkæologi fortalt med lys, lyd og videoeffekter

I 1827 købte den preussiske bankmand og generalkonsul Vincenzo Valentini sig et palads i hjertet af Rom, og i denne bygning etablerede familien deres hjem, og paladset fik samtidig familiens navn.

Palazzo Valentini er fyldt med historie i kraft af dets beboere igennem århundreder. Blandt de tidligere ejer var Francesco Maria Ruspol, som boede i paladset i årene 1705-13, og han var både meget musikinteresseret og gæstfri. Blandt hans overnattende gæster var så prominente komponister som Georg Friedrich Händel, Alessandro Scarlatti og Arcangelo Corelli.

I 1752 købte kardinal Giuseppe Spinelli bygningen og etablerede et vigtigt bibliotek i stueetagen, og blandt bibliotekets brugere var den tyske kunsthistoriker og arkæolog Johann Joachim Winckelmann. Han blev den første, der formulerede forskellen mellem græsk, hellenistisk og romersk kunst. Hans hovedværk Geschichte der Kunst des Alterthums (Antikkens kunsthistorie) fra 1764 blev hovednøglen til nyklassicismen, og hans nære og årelange venskab til den danske billedhugger Johannes Wiedewelt fik også markant betydning for Wiedewelts virke i Danmark efter hans hjemkomst fra Rom. Værkerne fra Wiedewelts hånd er netop nyklassicistiske og tæller eksempelvis skulpturerne i Fredensborg slotshave, mindestøtterne ved Jægerspris slot og gravmæler for både Christian VI og adskillige i den danske overklasse.

Men ikke nok med disse historiske vingesus; i kælderen har det nemlig vist sig, at der forud for paladset har ligget et antik hus, som har tilhørt en magtfuld familie. Paladset fundament er med andre ord bygget på antikke fundamenter. Dertil kommer øvrige arkæologiske ruiner i kælderen i Palazzo Valentini, hvilke rummer både baderum, en søjlehal, et køkken og repræsentative værelser, som har været udsmykket med vægmalerier og smukke gulvmosaikker. Disse udgravninger er i dag tilgængelige, idet der henover ruinerne er etableret et glasgulv. Man går således henover badebassinerne, ser ned i de hule teglsten, hvor vanddamp har strømmet og opvarmet rummene, og går lige hen over gulvmosaikker og deres fine snoede mønstre. Man ruinerne er selvsagt fragmentariske, og det, som mangler, tegnes meget pædagogisk med lys, videoeffekter og grafik til imponerende rekonstruktioner. Rummene vokser således frem omkring én, mens en stemme fortælle husets historie. Med brug den moderne teknologis muligheder bliver fortiden meget nærværende og stedsspecifik; en meget fin oplevelse.

Der er kun adgang til ruinerne med en guide og i hold af 15 personer. Der er et nyt hold hver halve time, og med fortælling på ét sprog; eksempelvis på engelsk (kl. 9.30, 13.30, 14.00 og 14.30). Det er en god idé at booke billet i forvejen via hjemmesiden.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s