Det anamorfiske blik

Oppe over Den Spanske Trappe rejser kirken Trinità dei Monti sig, og nærmeste nabo tilkirken er det tilhørende kloster, som er en firfløjet bygning. Et par gange om ugen er der mulighed for at komme indenfor i klosteret på en rundvisningi, hvor man blandt andet kommer igennem første salens korridorer. I disse korridorer er helt specielle interesser udfoldet; nemlig interessen for optik og perspektiv hos de to munke Emmanuel Maignan og Jean-Francois Nicéron. Denne naturvidenskabelige interesse kulminerede i to anamorfiske fresker.

Den ene anamorfiske fresko er malet i grisaille – en maleteknik, hvor der udelukkende males i grå nuancer – og motivet er den hellige Frans af Paola (1416-1507), der knæler i bøn under et træ. Men dette motiv ser man kun, når man står for enden af gangen, og når man nærmer sig og går forbi maleriet forandres og opløses maleriet. Motivet er pludselig et bakket landskab med fjorde, der skærer sig ind i landskabet og byer med havne og skibe. Dette landskab og dets små detaljer viser det landskab i Calabrien i det sydlige Italien, hvor Frans af Paola levede det meste af sit liv som munk. I maleriets detaljer ses episoder fra munkens liv; blandt andet en passage over Messinastrædet samt hans tilværelse som eneboer. I øvrigt skabte Frans af Paola den munkeorden, som kaldes Mindste-brødrene; en orden præget af en streng livsform, hvor brødrene blandt andet kun lever af veganerkost.

Den anden anamorfiske fresko, som er malet i en anden korridor, er i farver, og den viser apostelen Johannens, der nedskriver sin åbenbaring. Desværre er denne fresko noget dårligere bevaret, men motivet er dog til at aflæse og til at blive imponeret af, idet også dette maleri har samme særlige perspektiv, som kun kan ses for enden af gangen og samme form for opløsning, når det passeres.

For at komme med på en rundvisning, hvilket er muligt på lørdage kl. 10, må man forinden skrive til adressen rencontres.romaines@yahoo.fr og booke en plads.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s