En spruttende galej

Engang var vand kostbart Vatikanet, men efter at pave Paul V i 1612 etablerede akvædukten Paola fra Janiculum til Vatikanet kunne der i den pavelige have etableres fontæner, der ødslede med vandet i frodig mængde.
I 1620 skabte den flamske kunstner Jan Van Santen en meget smuk og underfundig fontæne på kanten af Vatikanets have og med vand fra den nyligt etablerede akvædukt.
Fontænen, Fontana dell’Galeone, er en miniaturemodel af et tremastet krigsskib fra 1600-tallet, fem meter langt og med en stormast, der er cirka fire meter høj. Selve galejen er af bly, sejlene er af messing og rigningen er af kobber. Kanoner stikker frem fra batteridælket og udskyder en konstant bredside af vand, mens stråler stiger op fra ræerne, slynges til vejrs, bøjer sig og rammer dækket i et skumsprøjt, der på en beundringsværdig måde illuderer krudtrøg fra et søslag. Skibet flyder i et stort bassin med mængder af vand, og metalskibet er ubetinget en bemærkelsesværdig fontæne, som man kun kan få et se ved at komme backstage i Vatikanet på en guidet tur udenfor de egentlige museale bygninger. Så vælger man at tage med på en sådan tur, er det således en herlig lille bonusoplevelse i vente.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s