En gemt smutvej alias en teaterindgang

Mellem den lille plads ved navn Piazza del Biscione og den krumme gade Via di Grotta Pinta er en lille passage kaldet Il Pasetto del Biscione, hvor det hvælvede loft er udsmykket med blå himmel, hvide halvtransparente skyer og et par svævende putti, som holder en båndomviklet blomsterguirlande. På passagens vægge er dekorationen, som ligeledes er i freskoteknik, med søjlerækker, hvorimellem der er ophængt grønne guirlander, og herunder vægge malet som kvadersten.
Farverne på freskerne er i dag fine og klare, hvilket skyldes, at passagen blev konserveret i 2013-14, hvilket absolut var tiltrængt, da stedet var præget af misligholdelse, graffiti og aftræden på naturens vegne. Passagen er derfor, nu efter den fine istandsættelse, også kun åben i dagtimerne.
Passagens historie trækker langt tilbage i tid; faktisk helt tilbage til år 55, hvor generalen Gnaeus Pompejus, også kaldet Pompejus den Store, der havde vundet adskillige sejre i det østlige Middelhavsområde, kunne indvie sit teater, som var bygget i murværk og ikke i træ, som egentlig var det eneste tilladte materiale til denne type af bygninger. Der var ganske enkelt forbud mod at bygge teatre i sten og mørtel, hvilket Pompejus omgik ved at opføre et såkaldt tempel for gudinden Victoria. Den halvcirkulære bygning var udformet som andre teatre, og Pompejus forklarede sin stenbygning med, at tilskuerpladserne blot var trappetrin, som førte op til skulpturen af gudinden, der var placeret øverst på templet til hendes ære. Og at dette var ganske lovligt, og Rom fik derved sit første murede teater!
Sidenhen gik teatret i forfald, mange af byggematerialerne blev genanvendt andetsteds eller påny. I renæssancen blev der således på stedet skabt en kirke, hvor passagen, egentlig en af indgangene til teateret, i stedet kom til at føre hen til kirken, og samtidigt kom freskerne med de svævende putti til. Kirken er der stadig som bygning, men fungerer i dag som galleri og som en slags kunstakademi. Og det er netop dette akademis ledelse, som har stået for den fine konservering af den lille passage.

 


2 thoughts on “En gemt smutvej alias en teaterindgang

 1. Hej Susanne
  Jeg vil bare sige stor tak for disse små og indsigtsfulde historier om de (for mig) ukendte steder i Rom. Jeg har efterhånden besøgt byen 7-8 gange og været igennem det klassiske repetoire mere end én gang – derfor er dine små øjenåbnere guld værd for mig, så jeg kan finde nye steder næste gang jeg er i byen. Tak for det.

  Bent Fjord

  Like

  1. Hej Bent. Tak for kommentaren. Mit mål er netop at fortælle de små historier frem for de store A til Z beretninger, som andre allerede har fortalt så fint. Derfor dejligt at få en kommentar vedrørende den lille, måske let oversete detalje. Mvh Susanne

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s