En nekropol gemt under de pavelige garager

I Vatikanet havde man behov for at få etableret en garage til de pavelige køretøjer, men da man stak spaden i jorden, skete det, som så ofte sker, når der graves i Rom. Man stødte på arkæologiske levn fra antikken. Levnene var denne gang et fremragende eksempel på en gammel romersk gravplads; en såkaldt nekropol, placeret langs den antikke vej; Via Triumphalis, der ledte mod nord og forbandt Rom med den etruskiske by Veio. Området blev udgravet i årene 1956 -58 og blev bevaret in situ i kælderen under garagen.
I 2003 skulle en nabobygning i form af et nyt garageanlæg; St. Rosa etableres, og man stødte da på fortsættelsen af nekropolen. I årene 2009-11 blev området udgravet, og de to områder er nu forbundne og bevaret in situ; under de to pavelige garageanlæg og som et samlet arkæologisk og yderst velbevaret areal, hvortil der er adgang på guidede ture.
Ordet nekropolis stammer fra det græske nekròs (død) og pòlis (by), og betegner et sted for de døde. Idet romerske lov forbød kremation og begravelse af de afdøde inde i byen af ​​sikkerhedsmæssige og hygiejniske grunde, blev kirkegårde placeret langs vejene uden for bymuren. Landskabet langs Via Triumphalis har været en skråning, og denne naturlige terrænforskel afspejles fortsat i udgravningen. På skråningen har der været en række terrasser arrangeret langs stier og i kvadrater, og da gravlæggelserne foregik igennem omtrent 350 år fra cirka år 50 f.Kr. til 300 e.Kr., er variationen af gravsteder og gravminder også stor. I udgravningen ses der således både kollektive og individuelle gravsteder. Disse er cirka 40 store gravminder, der er udformet som små bygninger med vægnicher og mosaikgulve. Dertil kommer cirka 200 nedsatte urner samt mange steler med tekster, hvilket tilsammen vidner om variationen i det antikke romerske samfund; fra rige familier, til middelklassen og til underklassen; heriblandt en af Nero’s slaver.
Henover de udgravede områder er etableret gangbroer, og fra disse kan man bese den store variation af gravminder, mens guiden beretter. For at få adgang på en af de guidede ture må man forinden købe billet via Vatikanmuseernes hjemmeside: www.museivaticani.va/…/ar…/necropoli-della-i-via-triumphalis<http://www.museivaticani.va/…/necropoli-della-i-via-triumph…>, hvor turen sælges i kombination med andre seværdigheder.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s