Op af sneglegangen

Accademia Nazionale di San Luca blev grundlagt i 1593 og er et af de ældste og stadig eksisterende kunstakademier. Navnet skyldes evangelisten Lukas, der ifølge kristen tradition regnes for at være den første maler, og derfor optræder som maleres skytshelgen.
Akademiets formål var dog både at fremme kunst i form af maleri og skulptur samt arkitektur, hvorfor at det tilhørende logo blev en ligesidede trekant sammensat af en pensel, en mejsel og en passer, hvilket skulle udtrykke de tre kunstarters lige værdighed.
Akademiet havde sin storhedstid i 1600- og 1700-tallet, men set med danske øjne var der også en storhedstid fra 1808, hvor Bertel Thorvaldsen blev optaget som medlem og blev aflønnet som professor for sin ugentlige undervisning i billedhuggerkunst.
Ved sin optagelse skulle Thorvaldsen ifølge statutterne som medlemsstykker indsende sit portræt samt et arbejde i gips. Portrættet blev antagelig klaret med Vincenzo Camuccinis portræt af billedhuggeren, mens at gipsarbejdet blev til et relief, som sidenhen blev udskiftet med et bedre arbejde; nemlig en gipsafstøbning af Ganymedes med Jupiters ørn. Thorvaldsen opnåede ydermere den for en udlænding sjældne ære; nemlig at fungere som akademiets præsident i årene 1825-28.
I øvrigt kan man besøge Accademia Nationale di San Luca ved ganske enkelt at gå ind gennem porten, gennem gårdhaven og op af sneglegangen, der på mange måder ligner Rundetårns sneglegang bortset fra, at den er oval i sin grundtegning. I sneglegangens nicher er nye og ældre kunstværker udstillet, som man selvsagt kan nyde på vejen op, og vel oppe kan man på den øvre etage betragte adskillelige værker fra Thorvaldsens hånd: Ganymedes med Jupiters ørn, Gratierne med Amors pil og Amor med lyren og relieffet Alexanders indtog i Babylon fra den 35 meter lange Alexanderfrise, som Thorvaldsen på blot tre måneder skabte i 1812 til det dengang pavelige Palazzo del Quirinale, som ikke ligger langt fra Akademiets bygninger på Piazza dell’Accademia di San Lucia.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s