Den ikke tildækkede hellige trappe

 

Scala Santa eller den hellige trappe befinder sig i en bygning på østsiden af Piazza di San Giovanni in Laterano. Det siges, at denne trappe bestående af 28 trin af gråhvidt marmor, var den trappe Kristus gik op ad i Pontius Pilatus’ hus under rettergangen mod ham, og man antager, at trappen er bragt fra Jerusalem til Rom af kejser Konstantin’s mor; den hellige Helena i 326 e.Kr. Trappen blev dog i Rom oprindeligt placeret i det gamle Lateranpalads, men da dette blev revet ned, blev trappen flyttet til deres nuværende placering under pave Sixtus V (1585-90).

Da ingen fod må røre de hellige trin, må trappen kun bestiges af troende på deres knæ; en bodshandling der især foretages Langfredag.

Fysisk slid fra de mange troende som på knæ besteg marmortrappen gjorde, at man tilbage i 1723 valgte at skærme trinnene ved at tildække dem med planker af valnøddetræ. Sliddet var så markant, at nogle trin var med konkaviteter på op til 15 cm.

Igennem de sidste seks år har konservatorer fra Vatikanets værksteder restaureret freskomalerierne i trapperummet, og nu er turen kommet til plankerne af valnøddetræ. Dette betyder, at afskærmningen midlertidigt er flyttet til et af Vatikanets konserveringsværksteder. I de næste uger og frem til 9. juni vil trappen derfor kunne beses uden tildækning og bestiges på knæ direkte ned på den gråhvide marmor.


One thought on “Den ikke tildækkede hellige trappe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s